ALKOTÓ

A mosoly

 

 

12643950862?profile=RESIZE_400x

Az ablak alatt sétált. Majd minden nap ugyanabban az órában, lehajtott fejjel egy idős szolgáló kíséretében, mintha a járdán siklana. Vele és lángoló tekintetével sem törődött.Talán észre sem vette, hogy valaki csodálja.

Kicsi, vékony alakját nagy fekete kabát takarta. Csak a feje maradt látható. Ovális arcát sima, vállára omló sötét haj keretezte.

Már eltávolodott, amikor először megpillantotta haját és lebegő járását.

Másnap korán az ablak előtt ült és várt. Arcát akarta látni.

Szép, magas és sima homloka volt. Kissé hosszú orra mintha elnyomná vékony és érzéki ajkait a kicsi áll fölött. Az ajka szögletében öntudatlan csodálatos mosoly rejtőzött.

Álmait kísértette arca.

Minden reggel az ablak előtt várta a titokzatos mosolyú hölgyet. Vasárnap nem jött. Számára ez egy elveszett nap volt. Éjjel és nappal arcával élt.

Egy vasárnap reggel felvázolta az álomarcot és mosolyát. Hét közben emlékezetébe véste, amit látott és eltűnése után festeni kezdett.

Csak néhány napra volt szüksége, hogy a csodálatos arckép napvilágot lásson és életre keljen. Egyedül a mosoly hiányzott még.

Soha nem festett mosolygó arcokat. A hatalmasok, az Isten szolgáiról nem beszélve, soha nem mosolyogtak. Zordonságuk megtiltotta a derűt.

A nőket nem szerette, de ez a nő és mosolya számára újdonság volt. Úgy villant át az életén, mint egy időtlen mosolyú fantom.

Festményét nézte. Egy ecsetvonás az egyik ujjon, majd eltávolodott és hunyorogva nézte a majd nem létező mosolyt.

Életében először ő is mosolygott.

A mester szerelmes volt Mona Lisába.

 

                                                              *

Szavazatok: 2
Kapjak e-mailt, amikor valaki hozzászól –
ALKOTÓ

Belgiumban a "Hors Concours" politikai folyóirat főszerkesztőjeként dolgozott évekig, valamint a "Jeune Europa" munkatársaként is tevékenykedett. 1960-ban Árpád díj díszoklevelet kapott.Több mint tíz évet töltött Kongóban és Burundiban, ahol részt vett Stanleyville felszabadításában. A könyvek iránt mindig nagy érdeklődést tanúsított, hiszen Bujumburában (Burundi) jól menő könyvkereskedése volt. Párizsban 1972-ben Hubert Labat álnéven látott napvilágot a "Dieux prothèses" című könyve. Ezt követően folyamatosan jelentek meg könyvei, novellái a tengerentúl és Európában.

Megjegyzések hozzáadásához 4 Dimenzió Online tagnak kell lenned!

Csatlakozás 4 Dimenzió Online

Hozzászólások

  • ALKOTÓ

    Feltűnően titokzatos a mosoly. A mester sokáig el is bíbelődött a megfestésével, mire elégedetten hátradőlhetett. Gyerekként magam is elnézegettem órákig a gyűjteményemben lévő bélyegen. 
    Elég vonalas lett ez az írásod. Szerintem bőven lehettett volna még részletezni a nézőpontodat.

  • MODERÁTOR

    Bizony jól sikerül az alig látható mosoly. Többen kíváncsiak rá évente, mint amennyi turista hazánkba látogat. Érdekes és figyelemfelkeltő momentumot ragadtál ki Leonardo da Vinci mester életéből.
    Gratulálok rövidke írásodhoz.

  • TAG

    A mestert valóban nemigen látták nők körül, inkább tanulófiúit kedvelte. Az egyik tanulójával Salaival (kis ördög) harminc évig tartott a kapcsolata. Salai hatással volt Leonardo művészetére, sokan a művész múzsájának vélik. Elképzelésük szerint, a Mona Lisa mosolya sem készült volna el nélküle. Akadnak viszont olyan elképzelések is, amelyek szerint a Mona Lisa portré modellje az álruhába bújtatott Salai lehetett.
    Rövid lélegzetű írásodban cáfolod a fenti elgondolásokat. Régen történt. Talán igazad lehet, vagy mégsem...
    Vállveregetésem.

  • ALAPÍTÓ

    Semmi gond Art, most már minden rendben van. smile
    Megleptél ezzel a történettel. Így keletkezhetett a Mona Lisa mosolya c. mesteri alkotás?
    Gratula + ötös pacsi!

  • ALKOTÓ

    Nem tudom mi tortént! Nem tudom eltuntetni. Remélem, hogy nem jelenik meg! Elore is  koszonom.

    Art

Ezt a választ törölték.

Témák címkék szerint

Havi archívum