ALAPÍTÓ

volt egy lányom (ballada)



12420021891?profile=RESIZE_400x

volt egy lányom Katalin
most viszont már nem is int
nem is beszél énvelem
nem érdekli életem

kértem dolgozzon nekem
ne legyen reménytelen
végső rostán kibukó
csepűrágást tanuló

sajnos hajthatatlan lett
folyton ellenemre tett
anyja álmát élte csak
bigott céllal nap mint nap

volt egy lányom Katalin
most viszont már nem is int
nem is beszél énvelem
nem érdekli életem

átvéve a csúf szokást
egyre-másra kunyerált
patronálást követelt
csak a pénzről csivitelt

végül ő sértődött meg
ki segítséget sose tett
vádlón bírálta apját
lesajnálva munkáját

volt egy lányom Katalin
most viszont már nem is int
nem is beszél énvelem
nem érdekli életem

dolgoztam míg utazott
tengerparton mulatott
bejárta Európát
elégetett pár millát

megértem a nyugger kort
ennyi jót dobott a sors
nincs már nékem gyermekem
nem vág léket lelkemen

volt egy lányom Katalin
most viszont már nem is int
nem is beszél énvelem
nem érdekli életem



Szavazatok: 6
Kapjak e-mailt, amikor valaki hozzászól –
ALAPÍTÓ

1973-ban jelentek meg első írásai a középiskolai újságban, ennek ellenére csak 2006-tól kezdett publikálni ismét az interneten tokio170 nicknéven. Az első időszakban csupán írásokat – verseket, novellákat, publicisztikákat – közölt, majd valamivel később megosztotta fotóit is. Alkotásaiban az emberi kapcsolatok, az érzelmek, illetve a csodálatos és megunhatatlan természet aprólékos bemutatása mellett, gyakran találkozhatunk a közéleti gondok, a társadalmi problémák megjelenítésével, ezen belül pedig a lelkiismeretesség alapkérdésével, illetve a becsületesség, a harácsolás, valamint az igaz és a hamis dolgok szembeállításával.
Mondandója néha (már a címében is) többértelmű, esetleg kellően humoros, ami segíthet a téma körüli gondolatok apró ereinek csermellyé szélesítésében.

Megjegyzések hozzáadásához 4 Dimenzió Online tagnak kell lenned!

Csatlakozás 4 Dimenzió Online

Hozzászólások

  • ALKOTÓ

    Olvasni is fáj nekem ezt a balladát. Borzasztó elkeserítő és szomorú történet. Te pedig mindent odaadtál a családodnak.
    Megnéztem, mit szól hozzá a mesterséges inteligencia:

    MI: Az alábbiakban elemzem és értékelem a verset.

    Ez a vers egy ballada, amely egy apa érzéseit és gondolatait fejezi ki a lányáról, Katalinról. A vers sorai között az apa csalódottsága és elszigeteltsége érezhető. Engedd meg, hogy részletesebben is kifejtsem:

    1. A lány elidegenedése:
    • Az első négy sorban az apa elmondja, hogy Katalin már nem int neki, nem beszél vele, és nem érdekli az élete. Ez a fajta elidegenedés és távolság érzése fájdalmas lehet egy szülő számára.
    • A “nem érdekli életem” sor különösen erős érzelmeket hordoz.
    A munka és a reménytelenség:
    • Az apa kéri, hogy dolgozzon neki, és ne kerüljön reménytelen helyzetbe. A “végső rostán kibukó” és a “csepűrágást tanuló” kifejezések azt mutatják, hogy Katalin nehéz helyzetben van, és talán nem találja a helyét.
    • Az apa kétségbeesetten próbálja segíteni, de Katalin hajthatatlan marad.
    Anyja álma és bigottság:
    • Katalin az anyja álmát éli, és bigott céllal él nap mint nap. Ez arra utal, hogy talán nem saját vágyai és álmai vezérlik, hanem mások elvárásai.
    • Az apa fájdalmát mutatja, hogy lánya nem találja meg a saját útját.
    Pénz és sértődés:
    • Katalin a pénzről csivitel, és az apa érzi, hogy csak anyagiak miatt követeli a segítségét.
    • Végül Katalin sértődik meg, és bírálja az apját, ami tovább mélyíti az elidegenedést.
    A gyermek hiánya:
    • Az apa megéri a nyugdíjas kort, de nincs már gyermek, aki kitöltené az életét. Ez a hiányérzet és a lelki űr érződik a vers végén.

    Összességében ez a vers az elidegenedés, a csalódottság és a hiány érzéseit fejezi ki. A szülő-gyermek kapcsolat mélységét és bonyolultságát mutatja be. Nagyon hatásosan ábrázolja az emberi érzelmeket és a családi kapcsolatokat. Köszönöm, hogy megosztottad velem! 😊

     

  • TAG

    Sajnálom tokio. Ismerve igazságos felfogásodat és példamutató életmódodat nem ezt érdemelted. Sajnos a precíz, jószívű gondoskodást is legyőzik a hamis ígéretek. Talán idővel majd rájön Zsömi, hogy megvezették. Mindenesetre eltávolodásával sokat vesztett. Szomorúan olvastam kifejező soraid. cry

  • TAG

    Búsuló dal formájában is el tudom képzelni balladádat. Követi a hagyományos stílust, ezért nem mondható felkapott, mai darabnak. Belátom persze, az alkotó is visszanyúlhat a múltba, a gyökerekhez, ha nagy veszteség éri.
    Fogadd empatikus kézszorításom!

  • ALKOTÓ

    Nem tudom, hogy minek szántad, de nekem ez tragédia. 
    ...Talán mert hasonló cipőben járok?..

    • ALAPÍTÓ

      Köszönöm, hogy olvastad. Valójában nekem is tragédia, bár most ilyen formában tört ki belőlem. frown

       

  • ALAPÍTÓ

    Köszönöm a hölgyek figyelmét. Sajnos az ingatag emberekre ható, szélsőséges politikai nyomás ugyanúgy aprítja a családi kötelékeket, mint a fülbesúgó, ártó duruzsolás. A jelenlegi, sarkából kifordult világunkban minden irányzat agresszívan befolyásol, és ezzel fanatikus követőket próbál szerezni bármi áron. Még úgy is, hogy pl. egy gyerekkel megtagadtatja az apját, akire reális gondolkodás mellett méltán felnézhetne.

  • SZERKESZTŐ

     Summás, nyílt összegzés, világos helyzetértékelés. Földim, ez van sajnos, ezzel kell beérnünk. Az unokák is nagyon messze vannak Floridában, őket sem láttuk élőben már öt éve. A kisebbik lányomék sem jönnek túl gyakran hozzánk. Megértem a lehangoltságodat, de ne szomorkodj, amíg engem látsz!
    Fel a fejjel, lazíts! Ne feledd: "Nyomás alatt a dolgok tovább rosszabbodnak."
    Pacsizlak. smile

  • TAG

    Gondolom, nem akartál ilyen nehéz problémában mélyebbre ásni, hiszen így is elég szomorú a balladád. Vannak helyzetek, amin nem lehet változtatni, mivel a család másik ága (a volt feleség és a néhai rokonság) annyira erősen befolyásoló hatást gyakorol. Csak az időben bízhatsz. "Az idő remek lélekgyógyász, de pocsék kozmetikus."
    Jó, hogy megírtad. Kinyitottál egy szelepet, ezáltal csökkenni fog a nyomás.
    Együttérzés és gratula.

  • MODERÁTOR

    Az elvált szülők gyermeke általában annak félnek a befolyása alá kerül, akinek a bíróság megadja a gyermekelhelyezési jogot. Egy idő után (főleg, ha az ex azt észleli, hogy régi párja mással jobban érvényesül), beindul az ellenségképet formáló, betartó modor.
    A gyerekek alapból mindkét szülőt szeretik és nem követelőznek egyoldalúan. A balladádból kicsengő reakció szerintem nagyrészt a volt házastárs kapzsiságának megnyilvánulásaként, ráhatás jelleggel formálódhatott.
    Ne ássuk még el a lányt. Jöhet még borúra derű. Hagyományos (népies) szerkezetű balladád hangulata és stílusa a hajdani, egyenes időket citálja, amikor még nyíltan kimondták a nyilvánvaló igazságot.
    Megértő vállveregetésem.

Ezt a választ törölték.

Témák címkék szerint

Havi archívum